Evaluation of nutritional information of panela cheeses
DOI:
https://doi.org/10.29057/icsa.v8i16.4921Keywords:
Panela cheese, protein, nutritional information, additivesAbstract
The panela cheese is obtained by total or partial coagulation of the rennet action or by other suitable coagulant agents and its consumption is important at national and Latin American level. The objective of this article is to determine the composition nutritiously and additives from the labeling of the different commercial cheeses that were acquired in the city of Pachuca de Soto, Hidalgo. The labeling of 14 samples of panela cheese in presentations of 400-500 g was evaluated and the nutritional information was collected and the additives were listed. According to NMX-F-742-COFOCALEC-2012, most of the cheeses had an adequate protein, lipid and energy intake. In general, the cheeses had a high content of sodium and additives, so their consumption should be moderate.
Downloads
Publication Facts
Reviewer profiles N/A
Author statements
Indexed in
- Academic society
- N/A
References
Agencia española de consumo seguridad alimentaria y nutrición. 2017. Uso de cloruro cálcico (coadyuvante/aditivo) en quesos. Ministerio de sanidad, servicios sociales e igualdad. 9(1):1-2.
Alais, C. 2003. Ciencia de la leche.En:Principios de tecnología lechera. Cuarta edición. Editorial Reverté S.A. Barcelona, España. pp 872.
Badui, S. (2012). Capítulo 9. Aditivos. En: Química de los alimentos. Edición 6°; Pearson, educación. México. Pág.: 605-611.
Beltrán, D. 2016. Los quesos nuevos y la salud. Fundación Española de la nutrición. 15(2):11-15.
CODEX ALIMENTARIUS. (2015). Codex Stan 283, 1978. NORMA GENERAL DEL CODEX PARA EL QUESO
Guzmán, V.2012.Procesamiento de quesos. REDAR. 7(1): 31-34.
Mexicampo. Ganadería y Bovinos.
Direcciòn: https://www.mexicampo.com.mx/ocupa-mexico-tercer-lugar-en-produccion-de-queso-en-al/ Acceso: 05/09/2019.
NMX-F-742COFOCALEC-2012. Sistema producto leche-alimento-lácteo-leche cruda de vaca-especificaciones fisicoquímicas, sanitarias y métodos de prueba.
NOM-093-SSA1-1994. Bienes y servicios. Prácticas de higiene y sanidad en la preparación de alimentos que se ofrecen en establecimientos fijos.
NOM-243-SSA1-2010. Productos y servicios. Leche, fórmula láctea, producto lácteo combinado y derivados lácteos. Disposiciones y especificaciones sanitarias. Métodos de prueba.
Ramírez, C., Vélez, J. 2012. Quesos frescos: propiedades, métodos de determinación y factores que afectan su calidad. Temas selectos de ingeniería de alimentos.6 (2): 131-148