Bioethics and the relationship with Human Nutrition
Abstract
In a current society, professional ethics acquires a leading role and a fundamental importance in its development, and the training of future professionals, bioethics is the attempt of rational analysis of the duties that, as individuals and as members of a society, we have for ourselves or for others based on the nutritionist's ethical code consisting of six general principles: responsibility, professionalism, solidarity, respect, cooperation, legality. In the feeding of critical patients, in the nutritional support of terminal patients or different situations, ethical conflicts are frequently raised, so all their scientific knowledge and technical resources must be put into the performance of their profession.
Downloads
References
Asociación Argentina de Dietistas y Nutricionistas dietistas. Código de ética. (2017). Disponible en red: http://www.aadynd.org.ar/descargas/profesionales-legales/código-etica-aadynd-1.pdf.
Celis, A. (2014). Conflictos éticos en la profesión del nutriólogo en Guatemala. Guatemala: Universidad Rafael Landívar/ Facultad de Ciencias de la Salud/ Licenciatura en Nutrición.
Chiva, M., Lluch, J., Martín, J., Palau, A., Sánchez, A. & Trescastro-López, E. (2015). ¿Es la ética profesional un lujo del que podemos prescindir. Rev Esp Nutr Hum Diet. 19(3), 175-183.
Colegio Mexicano de Nutriólogos A.C. (2015). Código de ética profesional del nutriólogo. Disponible en red: https://www.cmnutriologos.org/recursos/Codigo_de_etica.pdf. Fecha de acceso 16/08/19.
Comisión Nacional de Bioética. La diabetes Mellitus tipo 2 en los adolescentes: Una prioridad en la sociedad mexicana. Septiembre 2016; 2(21):12-16.
Flores, C. (2012). Ética en el tratamiento de la obesidad. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. 32(2), 54-57.
Gonçalves, E., Mayumi, I., Gomes, R., Da Cunha, T.,& Corradi-Perini C. (2018). Bioética y derecho humano a la alimentación adecuada en la terapia nutricional enteral. Rev. Bioét. Brasília. 26(2): 22-24.
Instituto Borja de ética. (2010). Propuesta de código ético en la profesión de nutrición humana y dietética. Bioètica & debat. 16(59), 3-23.
Jiménez, N. Aproximación bioética al soporte nutritivo. 3ª ed. México: ed. Trillas-SEFH.
Molina, R. (2013). La bioética: sus principios y propósitos, para un mundo tecnocientífico, multicultural y diverso. Revista Colombiana de Bioética., 8(2), 18-37.
Moreno J, Álvarez J, Wanden C, Lozano M. Glosario de términos y expresiones frecuentes de Bioética en la práctica de la Nutrición Clínica. Abril 2010; 25(5): 543-548.
Santana, S. & Montero, R. (2015). Dilemas éticos en el diagnóstico de la hipertensión arterial. Revista de enfermedades no transmisibles. 2 (4), 55- 56.
Copyright (c) 2020 Arianna Omaña Covarrubias, Adrian Moya Escalera, A. Romero, C. Sánchez, H. Salinas, A. Solís
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.