Mushroom farming: an economic perspective for agro-industrial investors

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29057/icap.v11i21.12273

Keywords:

Economic Viability, Fungi, Greenhouse, Mushrooms, Pleurotus ostreatus

Abstract

The central region of Mexico leads the production and marketing of edible mushrooms; however, it faces challenges due to an underdeveloped market. In the case of Hidalgo, it is geographical diversity and proximity to producing states, offers an ideal environment to produce mushrooms and the creation of mushroom greenhouse (Pleurotus ostreatus), wich seeks to generate economic viability of establishing greenhouses for the production of mushrooms (Pleurotus ostreatus) in the state of Hidalgo is evaluated and provide valuable information for investors and entrepreneurs interested in this activity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Kouassi, K. A., Kouadio, E. J. P., Djè, K. M., Dué, A. E., & Kouamé, L. P. (2016). Edible ectomycorrhizal mushrooms Russula spp. of Côte d’Ivoire: total phenolic content, hplc-profiles of phenolic compounds and organic acids, antioxidant activities. Journal of Agricultural Chemistry and Environment, 5(2), 73-84.

Martínez-Carrera, D., Sobal, M., Morales, P., Martínez, W., Martínez, M., & Mayett, Y. (2004). Los hongos comestibles: propiedades nutricionales, medicinales, y su contribución a la alimentación mexicana. El Shiitake. Colegio de Postgraduados 2004. Carretera México-Texcoco km. 36.5, Montecillo, 56230 Texcoco, Estado de México.

Chang, S. T., & Miles, P. G. (1989). Edible mushrooms and their cultivation. CRC press.

FAO. FAOSTAD, Cultivos y productos de ganadería, 2021; Disponible en: https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL

Martínez-Carrera, D., Larqué-Saavedra, A., Aliphat, M., Aguilar, A., Bonilla, M., & Martínez, W. (2000). La biotecnología de hongos comestibles en la seguridad y soberanía alimentaria de México. Memorias II foro nacional sobre seguridad y soberanía alimentaria, 193-207.

Martínez-Carrera, D., Larqué-Saavedra, A., Morales, P., Sobal, M., Martínez, W., & Aguilar, A. (1993). Los hongos comestibles en México: biotecnología de su reproducción. Ciencia y desarrollo, 108, 41-49.

Aguilar, A., Martínez-Carrera, D., Macías, A., Sánchez, M., De Bauer, L. I., & Martínez, A. (2002). Fundamental trends of rural mushroom cultivation in Mexico, and their significance for rural development. Population, 75, 1-469

Pellicer-González, E., Martínez-Carrera, D., Sánchez, M., Aliphat, M., & Estrada-Torres, A. (2002). Rural management and marketing of wild edible mushrooms in Mexico. Mushrooms biology and mushrooms products. UAEM. Cuernavaca. pp, 433-443.

Carrera, D. M., Nava, D., Sobal, M., Bonilla, M., & Mayett, Y. (2005). Marketing channels for wild and cultivated edible mushrooms in developing countries: the case of Mexico. Micología Aplicada International, 17(2), 9-20.

Martínez-Carrera, D., Morales, P., Sobal, M., Bonilla, M., & Martínez, W. (2007). México ante la globalización en el siglo XXI: el sistema de producción consumo de los hongos comestibles. JMC Sánchez, El cultivo de las setas Pleurotus spp. en México, 20-40.

Martínez-Carrera, D., Sobal, M., Morales, P., Martínez-Sánchez, W., Aguilar, A., & Larqué-Saavedra, A. (1995). Edible mushroom cultivation and sustainable agriculture in Mexico. African Journal of Mycology and Biotechnology (United Kingdom).

Martínez-Carrera, D., Aguilar, A., Martínez, W., Morales, P., Sobal, M., Bonilla, M., & Larqué-Saavedra, A. (1998). A sustainable model for rural production of edible mushrooms in Mexico. Micol. Neotrop. Apl, 11, 77-96.

SIAP. Datos abiertos, Estadística de producción agrícola, 2021; Disponible en: http://infosiap.siap.gob.mx/gobmx/datosAbiertos_a.php

SIAP. Datos abiertos, Estadística de producción agrícola, 2022; Disponible en: http://infosiap.siap.gob.mx/gobmx/datosAbiertos_a.php

Alvarado-Castillo, G., Mata, G., & Benítez-Badillo, G. (2015). Importancia de la domesticación en la conservación de los hongos silvestres comestibles en México. Bosque (Valdivia), 36(2), 151-161.

Zamora, M., & Torres, J. M. (2002). Estado actual de la información sobre productos forestales no maderables. Estado de la Información Forestal de México. Monografías de Países, 11, 179-279.

Herrera Ramírez, J., & Ancona González, M. A. (2006). Proyecto de inversión de una unidad productora de setas en el municipio de las Vigas, Veracruz.

Olarte, B. M., (2021, 12 junio). Manual de producción de seta ostra. Corporación Biológica. Disponible en: https://corporacionbiologica.info/micologia/manual-de-produccion-de-seta-ostra/

Castillo, D. A. (2012). Amanita Cesarea (diagrama).png. Disponible en: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18608834

Morales, A., & Morales, J. (2009). Proyectos de inversión. Evaluación y formulación. México: McGrawHill.

Arenas, O. R., Díaz, J. M. B., López, A. M., Báez, A. S., Martínez, A. I., & Huerta, F. J. (2009). Análisis de rentabilidad de un sistema de producción de Hongo Seta bajo condiciones de invernadero, en el Municipio de Amozoc de Mota en el Estado de Puebla. Revista Mexicana de Agronegocios, 25, 34-44.

Published

2025-01-05

How to Cite

García-Lagos, D., Torres-Mendoza, A., & Quezada-Téllez, L. A. (2025). Mushroom farming: an economic perspective for agro-industrial investors. Boletín De Ciencias Agropecuarias Del ICAP, 11(21), 30–37. https://doi.org/10.29057/icap.v11i21.12273