Price analysis of basic basket products in Mexico, 2019-2022

Keywords: Basic basket, Growth rate, Analysis, Food, Inflation

Abstract

The objective of this research was to analyze the price behavior of a sample of 12 foods that make up the basic basket: white corn, black beans, carcass beef, white egg, whole chicken, cane sugar, Hass avocado, saladette tomato, tortilla, white onion, serrano chili and lemon with seed during 2019-2022, using quarterly data from the National Information and Market Integration System. Each good reacts differently to adversity; Linear periods are observed in prices, as well as notable inflections from one cycle to another. The most susceptible goods are white corn, Hass avocado, serrano chili and lemon with seeds, while the least affected are black beans, carcass beef and cane sugar.

References

Banco de México (BANXICO). (2023). Inflación. https://www.banxico.org.mx/tipcamb/llenarInflacionAction.do?idioma=sp

Cortés Loeza, H. (14 de febrero de 2023). Escenario mensual de productos agroalimentarios. SIAP. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/807486/Maiz_blanco_Enero.pdf

Excélsior Digital. (8 de octubre de 2022). Más del 70% de tortillas son con nixtamalización o masa de maíz. Excelsior. https://www.excelsior.com.mx/nacional/mas-del-70-de-tortillas-son-con-nixtamalizacion-o-masa-de-maiz/1544629

Inegi (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2023). Producto Interno Bruto. INEGI. https://www.inegi.org.mx/temas/pib/#tabulados

Inegi (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2023). Índice Nacional de Precios al Consumidor (INPC). INEGI. https://www.inegi.org.mx/temas/inpc/#tabulados

Mankiw, N. G. (2012). Principios de Economía (6a ed.). Cengage Learning.

Rebollar-Rebollar, E., Rebollar-Rebollar, S., Del Moral-Barrera, L. E., y Guzmán-Soria, E. (2023). La demanda de carne bovina en el Estado de México, Ciudad de México y Jalisco, 2000-2020. Investigación y Ciencia dela Universidad Autónoma de Aguascalientes, 31(89), e4176, https://doi.org/10.33064/iycuaa2023894176

Reyes Santiago, E., Bautista Mayorga, F. y García Salazar, J. A. (2022). Análisis del Mercado de maíz en México desde una perspectiva de precios. Acta Universitaria 32, e3265. doi. http://doi.org/10.15174.au.2022.3265

Ríos, V. (13 de noviembre de 2019). ¿Por qué México no crece?. The New York Times. https://www.nytimes.com/es/2019/11/13/espanol/opinion/crecimiento-mexico-violencia.html

Romero Gatica, G. (14 de julio de 2021). Impacto de la pandemia de Covid-19 en el mercado laboral mexicano y en el SAR. Gobierno de México. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/656430/AP-05-2021_Impacto_de_la_Pandemia_en_el_Mercado_Laboral_VFF.pdf

Sader (Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural). (28 de junio de 2019). La importancia del frijol en México. Gobierno de México. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/la-importancia-del-frijol-en-mexico?idiom=es

Salazar Castillo, E. (11 de marzo de 2021). Escenario mensual de productos agroalimentarios. SIAP. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/621454/Escenario_carne_de_bovino_feb_2021.pdf

Salazar Castillo, E. (11 de marzo de 2021). Escenario mensual de productos agroalimentarios. SIAP. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/621457/Escenario_huevo_feb_2021.pdf

Samuelson, P. A., y Nordhaus, W. D. (2006). Economía (18a ed.). McGraw Hill.

Senasica (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria). (2023). Riesgos en la avicultura nacional e impactos económicos en los costos de producción avícola por los brotes de influenza aviar H5N1, en México. SENASICA. https://dj.senasica.gob.mx/Contenido/files/2023/abril/Riesgosenlaaviculturanacionaleimpactosecon%C3%B3micosenloscostosdeproducci%C3%B3nav%C3%ADcolaporlosbrotesdeIAH5N1enM%C3%A9xico_6d95188b-1d2c-4c40-ac94-33f060630990.pdf

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2019) Seguimiento diario de precios del sector primario 2019. Gobierno de México. https://www.gob.mx/siap/documentos/seguimiento-diario-de-precios-del-sector-primario-2019

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2021). Seguimiento diario de precios del sector primario 2021. Gobierno de México. https://www.gob.mx/siap/documentos/seguimiento-diario-de-precios-del-sector-primario

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2022). Seguimiento diario de precios del sector primario 2022. Gobierno de México. https://www.gob.mx/siap/documentos/seguimiento-diario-de-precios-del-sector-primario-2022

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2023). Panorama Agroalimentario 2023. https://nube.siap.gob.mx/panorama_siap/pag/2023/Panorama-Agroalimentario-2023

SNIIM (Sistema Nacional de Información e Integración de Mercados). (2022). Información de Precios de Tortilla en Tortillerías y Autoservicios de México. http://www.economia-sniim.gob.mx/Tortilla.asp

UTEL (Universidad Tecnológica Latinoamericana en Línea). (22 de junio de 2021). Higiene de alimentos y bebidas. UTEL Universidad. https://gc.scalahed.com/recursos/files/r161r/w24819w/L1AET127/PF_L1AET127_S3.pdf

Published
2024-07-05
How to Cite
Vargas Pérez, J. R., & Terrones Cordero, A. (2024). Price analysis of basic basket products in Mexico, 2019-2022. CaleidoscoPI, 2(3), 43-56. https://doi.org/10.29057/caleidoscopi.v2i3.12970
Section
Articles