What microorganisms are found in chorizos marketed in Mexico?

Keywords: Microbial load, chorizo, aerobic mesophilic bacteria, fecal coliforms

Abstract

Chorizo is a widely marketed product in Mexico, made from a mixture of meat and fat from pork, beef or a combination of both.  In this article, a review of the microorganisms found in some chorizos marketed in Mexico was carried out. According to the parameters established in the Mexican Official Standard (NOM-213-SSA1-2018), chorizos should not present extra microbial load, however, according to the review carried out, chorizos were found with the presence of pathogens, with microbial loads well above those established in the standard. The microorganisms found in the chorizos were aerobic mesophilic bacteria, Salmonella spp, E. Coli 0157:H7 and Escherichia coli, the last three being important pathogens that usually cause diseases in humans. Other microorganisms found were fecal coliforms, total coliforms and Staphylococcus aureus, although the NOM does not establish a regulation for the latter, lactic acid bacteria (LAB) were also found in these products; however, they have a positive action by participating in the inhibition of pathogenic agents that may develop in the product. The consumption of meat products is high in our country, so it is important to know the quality of these products in order to include the best hygienic practices to avoid contamination that can affect the health of the population. Mexico is a large producer and consumer of both industrial and handcrafted chorizo, for this reason it is important to identify the critical points of contamination of these products, improve their microbiological quality and thus avoid certain foodborne diseases.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Mira M. Compendio de ciencia y tecnología de la carne. ESPOCH, 1998; 21 – 153

Rocha-MacGuire AE. El uso de soya texturizada como extensor de productos cárnicos. Tecnologías de procesamiento. Carnetec. Dispobible en: http://www.carnetec.com/Indrustry/TechnicalArticles/Details/1500

Salgado J; Jaramillo CJ; Núñez JF; Mora P. Salmonella sp en tres chorizos, como peligro dentro del sistema de análisis de riesgos e identificación de puntos críticos de control (HACCP), en una empacadora de la ciudad de México. Vet Mex, 1999; 30 (2): 157 – 164. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/vetmex/vm1999/vm992e.pdf

Gonzáles T. R., Caro I., Soto S. S. et al. Características microbiológicas de cuatro tipos de chorizo comercializados en el Estado de Hidalgo, México. NACAMEH, 2012; 6 (2): pp. 25‐32

Garcinuño, R. Contaminación De Los Alimentos Durante Los Procesos De Origen Y Almacenamiento. Departamento De Ciencias Analíticas. Facultad de Ciencias. UNED. (2013). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4696799.pdf

Bañón, S., Martínez, A., & López, A. M. Maduración de chorizos y salchichón de Chato Murciano con diferentes cultivos iniciadores (bacterias ácido lácticas y estafilococos). Ann Vet, 2011; 27, 101-108.

Becerril, L; Dublán, O; Domínguez, A; Arizmendi, D; Quintero, B. La calidad sanitaria del chorizo rojo tradicional que se comercializa en Ciudad de Toluca, Estado de México. Rev Mex Cienc Pecu, 2019; 10 (1): 172-185. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/pdf/rmcp/v10n1/2448-6698-rmcp-10-01-172.pdf

Passalacqua, N; Cabrera, J. Análisis microbiológico de los alimentos. Anmat, 2014: 3. Disponible en: http://www.anmat.gov.ar/renaloa/docs/analisis_microbiologico_de_los_alimentos_vol_iii.pdf

Hernandez-Urzúa, M. Microbiología de los alimentos. Editorial Médica Panamericana, México, 2016. p .140

Larrea-Murrell, Jeny Adina; Rojas-Badía, Marcia María; Romeu-Álvarez, Beatriz; Rojas-Hernández, Nidia Mercedes; Heydrich-Pérez, Mayra. Bacterias indicadoras de contaminación fecal en la evaluación de la calidad de las aguas: revisión de la literatura. Revista CENIC. Ciencias Biológicas, 2013; 44 (3): 24-34. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/1812/181229302004.pdf

Campuzano-F. S; Mejía-Flórez D; Madero-Ibarra C; Pabón-Sánchez P. Determinación de la calidad microbiológica y sanitaria de alimentos preparados vendidos en la vía pública de la ciudad de Bogotá D.C. NOVA.2015;13(23):81-92. Disponible en:http://www.scielo.org.co/pdf/nova/v13n23/v13n23a08.pdf

Ccota, Y. Calidad bacteriológica del chorizo expendido en cuatro establecimientos (plaza vea, mía market, tienda san fernando, mercado santa bárbara) de la ciudad de Juliaca. Universidad Nacional del Altiplano, 2019. Disponible en: http://repositorio.unap.edu.pe/bitstream/handle/UNAP/10731/Ccota_Cansaya_Yenny_Rosmery.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Sanchez, S., Martínez, R., Alonso, J. M., & Rey, J. Aspectos clínicos y patogénicos de las infecciones por Escherichia coli O157: H7 y otros E. coli verotoxigénicos. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica, 2010; 28(6), 370-374. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-28-articulo-aspectos-clinicos-patogenicos-infecciones-por-S0213005X09003668#:~:text=Los%20Escherichia%20coli%20verotoxig%C3%A9nicos%20(ECVT,hemol%C3%ADtico%20(SUH)%20o%20la%20p%C3%BArpura

Padilla Frausto, J.J; Covarrubia Gutiérrez, S.N; Ceja Farias, T.K; Arévalo Sánchez, M.M; Cardona López, M.A; Madriz Elisondo, A.L; Castro Almanza, M.C; y Navarro Villarruel, C.L. Calidad sanitaria de la longaniza y chorizo artesanal que se comercializa en la Región Altos Sur del Estado de Jalisco. e-Gnosis, 2019; 2. Disponible en: http://148.202.248.167/ojs/index.php/trabajosinocuidad/article/viewFile/705/359

Torres, M; Navarro, V; Villarruel, A; Olea, M.A. Prevalencia de Salmonella y Staphylococcus aureus en chorizo y longaniza. NACAMEH, 2011; 5 (1): 96-107. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4024306#:~:text=aureus%20en%20chorizo%20y%20longaniza%20de%20carnicer%C3%ADas%20de,de%20Guadalajara%2C%20Jalisco%2C%20M%C3%A9xico.&text=De%20las%2050%20muestras%20de,a%20Salmonella%20spp%20y%20S.

Cervantes, E; García, R; Salazar, P. Características generales del Staphylococcus aureus. Rev Latinoam Patol Clin Med Lab 2014; 61 (1): 28-40. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/patol/pt-2014/pt141e.pd

Published
2022-06-05
How to Cite
Cruz Gil, M. A., Ortiz Rodríguez, L., Ramírez Vargas, T., Toledo González, K. K., Ramírez Moreno, E., & Guillen Velasco, S. (2022). What microorganisms are found in chorizos marketed in Mexico?. Educación Y Salud Boletín Científico Instituto De Ciencias De La Salud Universidad Autónoma Del Estado De Hidalgo, 10(20), 288-292. https://doi.org/10.29057/icsa.v10i20.7270

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2