Elaboration of a Floury Food Product from Orange Peel

  • Sthefany Leticia Aguilera Chávez Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Fabiola Arellano Chapa Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Itzamara Hernández Hernández Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • David Juárez Balderas Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Anaid Templos Vargas Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
Keywords: citrous fruits, floury products, waste valorization, food industry

Abstract

Juice elaboration from citrous fruits produces an important quantity of solid waste. In this work, we propose the elaboration of a flour supplemented with dehydrated orange skin as a way of waste valorization. Several mixtures of wheat flour and dried orange peel were prepared and we selected the formulation that allowed the hotcakes with the best sensory qualities to be prepared. In conclusion, the addition of dry orange peel to baked products can both diminish the volume of waste discarded and provide benefits to the consumer that should be still investigated.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cervera, P., Clapes, J., Rigolfas, R. (1999) Alimentación y Dietoterapia. México D.F.

Domínguez, P. L. (1995) Pulpa de cítricos en la alimentación de cerdos. Revista Computarizada de Producción Porcina, II(2), 1-56.

Moreno-Casco, J., Moral Herrero, R. (2007) Compostaje. Editorial Mundi-Prensa, Madrid.

Norma UNE 87-020-1993 Análisis sensorial. Metodología. Evaluación de los productos alimentarios por métodos que utilizan escalas. Asociación Española de Normalización y Certificación.

SAGARPA (2012) México, entre los líderes en producción de cítricos a nivel mundial [en línea]. http://www.sagarpa.gob.mx/Delegaciones/sanluispotosi/boletines/Paginas/BOL1301112.aspx
Published
2015-07-05
How to Cite
Aguilera Chávez, S. L., Arellano Chapa, F., Hernández Hernández, I., Juárez Balderas, D., & Templos Vargas, A. (2015). Elaboration of a Floury Food Product from Orange Peel. Pädi Boletín Científico De Ciencias Básicas E Ingenierías Del ICBI, 3(5). https://doi.org/10.29057/icbi.v3i5.558

Most read articles by the same author(s)