Nutritional Information on the Labelling of Canned Products Seafood

  • Gerardo Covarrubias-Cruz Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Nohemí Espinoza-Gayosso Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Amalfi Monsterrat García-Luna Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Beatríz Adrianna Mejía-Abrego Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Esther Ramírez-Moreno Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo https://orcid.org/0000-0002-9928-8600
  • Zuli Guadalupe Calderón-Ramos Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
Keywords: Canned, Sea products, Labeling

Abstract

The labeling of the processed products allows us to know the food, its origin, its way of conservation, the ingredients that make up the nutrients that contribute to our diet. Canned seafood products do not carry chemical preservatives, since the natural sterilization procedure is sufficient to keep the product intact. The objective of this work was to review the canned seafood products. The products of the sea are a good source of protein with values ​​between 7 and 29 g / 100 g of product, and a high biological value that covers the amount of protein by a suggestion that we should consume daily. The lipid content of these products is usually low although only one product has 29 g of lipids. These fats are of great nutritional importance due to the contribution of omega-3. The sodium concentration ranged from 170 mg to 800 mg. Only the presentation of some brands complies with the content of the protein, lipids, and sodium that mark the guidelines established by the established standards of labeling.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Norma Oficial Mexicana NOM-051-SCFI/SSA1-2010. Especificaciones generales de etiquetado para alimentos y bebidas no alcohólicas preenvasados-Información comercial y sanitaria.

NMX-F-220-1982. Alimentos para uso humano. pesca. atún y pescados similares en aceite enlatados. food for human use. fishery canned tunny and similer fishes in oil. normas mexicanas. dirección general de normas.

Cenarro, T., Ruiz, E. (2016). La importancia del etiquetado. Lúa Ediciones: Madrid. Vol: 3(0). Pp. 357-67.

Dávalos, S., Zamora, D. (2005). Alimentos marinos: tipificación y proceso de almacenamiento.

Secretaria de agricultura, ganadería, desarrollo rural, pesca y alimentación. (2004). PC-017-2004 Pliego de condiciones para el uso de la marca oficial México calidad suprema en atún.

National Inastitutes of Health. (2018). Ácidos grasos Omega 3.

Food and Agriculture Organization. (2015). Minerales .

PROFECO. (2012). Atún: todo cabe en una latita.

Norma Oficial Mexicana NOM-086-ssa1-1994, Bienes y servicios. Alimentos y bebidas no alcohólicas con modificaciones en su composición. Especificaciones nutrimentales.

Norma Oficial Mexicana NOM-040-SSA1-1993. Productos y servicios. Sal yodada y sal yodada fluorurada. Especificaciones sanitarias.

Greenfield, H., Southgate, D. (2003). Datos de composición de los alimentos. Australia: Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Norma Oficial Mexicana NOM-084-SCFI-1994.Informacion comercial y sanitaria para productos de atún y bonita preenvasados.

PROFECO. (2019). Atún envasado. Revista del consumidor.

Published
2019-06-05
How to Cite
Covarrubias-Cruz, G., Espinoza-Gayosso, N., García-Luna, A. M., Mejía-Abrego, B. A., Ramírez-Moreno, E., & Calderón-Ramos, Z. G. (2019). Nutritional Information on the Labelling of Canned Products Seafood. Educación Y Salud Boletín Científico Instituto De Ciencias De La Salud Universidad Autónoma Del Estado De Hidalgo, 7(14), 74-77. https://doi.org/10.29057/icsa.v7i14.4493

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3