Nutritional Evaluation Of Chicken Parts Labeling

Keywords: Protein, Lipids, Labeled, Nutrients

Abstract

Chicken meat is a source of high biological value protein, in addition to other macronutrients and micronutrients that are desirable for human consumption. Therefore, the objective of this work was to compare the nutritional composition and quality parameters in chicken pieces (leg and breast) marketed in supermarkets in Pachuca de Soto, Hidalgo. A compilation of nutritional information on the labeling of commercial chicken products was carried out using NMX-FF-080-2006, NOM-086-SSA1-1994 and Codex Alimentarious as a comparison analysis. Poultry derivatives are protein products and the specific breast with low fat content. However, the products evaluated did not meet these specifications according to the Codex Alimentarious (2019), with few specific. Chicken meat is considered a low sodium product, however, one of the products evaluated, exceeds the limit stipulated by NOM-086-SSA1-1994 (≤ 140 mg). Most of the products evaluated in the Mexico Extra category, an exception of a product classified as Mexico 1. It is important to inform patients who suffer the nutritional symptoms and physical attributes of meat products for proper consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Unión Nacional de Avicultores. (2019). Situación de la avicultura mexicana. Consultado de: http://www.una.org.mx/index.php/component/content/article/15-panorama/3-avicultura Acceso: 19 de agosto de 2019

Gallinger, l., C. 2015. Composición Química y mineral de la carne de pollo documento recuperado en: https://www.engormix.com/avicultura/articulos/determinacion-composicion-nutricional-carne-t32745.htm#_=_ Acceso: el 1 de septiembre de 2019

Carbajal A, (2018). Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid Manual de nutrición y dietética https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/

Sanchez-Gurmaches J, Hung C-M, Guertin DA. 2016. Emerging complexities in adipocyte origins and identity. Trends in cell biology. 26:5

Codex Alimentarious (2019). Composición de la carne. Departamento de Agricultura y Protección al Consumidor. Dirección: http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/meat/backgr_composition.html Acceso: 20 de Agosto de 2019

Forrest, J., Aberte, E., Hedrick, H., Judge, M., & Merkel, R. (1975). Fundamentos de ciencia de la carne. En Capitulo 7 "Factores que influencian los cambios postmortales y las propiedades finales de la carne. España: Ed. Acribia. pp 135- 137.

NOM-086-SSA1-1994. (1994). Bienes y servicios. Alimentos y bebidas no alcohólicas con modificaciones en su composición. Especificaciones Nutrimentales.

NMX-FF-080-2006. (2006). Bienes y servicios. Huevos, sus productos y derivados. Disposiciones y especificaciones sanitarias. México: Secretaria de Salud.

Published
2020-12-05
How to Cite
Amador-Amador, S., Cornejo-Hernández, F., Fuentes-Hernández, A. L., Pineda-Juárez , J., Ariza-Ortega, J. A., & Ramírez-Moreno, E. (2020). Nutritional Evaluation Of Chicken Parts Labeling. Educación Y Salud Boletín Científico Instituto De Ciencias De La Salud Universidad Autónoma Del Estado De Hidalgo, 9(17), 86-88. https://doi.org/10.29057/icsa.v9i17.4935

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>