Chiles en nogada preparation with ingredients from San Andrés Calpan

  • Blanca Azalia López Hernández Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
  • Juan Ramírez Godínez Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo
Keywords: Ingredients of temporary, miscegenation, convents

Abstract

The chiles en nogada, is undoubtedly the emblematic preparation of Mexico, with its origin in the convents and a mixture of temporary ingredients alluding to the miscegenation lived throughout the national territory and especially the poblano region that has made this dish a tradition framed in the annual celebrations of San Andrés Calpan, where this traditional recipe is taken to its maximum culinary expression.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Caraza, L. (2010). Chiles en nogada, conoce la historia de esta delicia. México desconocido. Recuperado de: https://www.mexicodesconocido.com.mx/bicentenario-de-la-independencia-chiles-en-nogada.html

Meraz, Q. & Guerrero, B. (2011). “Calpan (México), historia, urbanismo y tapial”. Construcción con tierra. Tecnologia y Arquitectura.Recuperado de: https://www5.uva.es/grupotierra/publicaciones/digital/libro2011/2011_9788469481073_p033-046_meraz.pdf

Relatos e historias en México (2019). ¿Como preparar chiles en nogada de acuerdo a la receta de 1831? México: Raíces. Recuperado de: https://relatosehistorias.mx/nuestras-historias/como-preparar-chiles-en-nogada-de-acuerdo-la-receta-de-1831

Published
2019-12-05
How to Cite
López Hernández, B. A., & Ramírez Godínez, J. (2019). Chiles en nogada preparation with ingredients from San Andrés Calpan. Boletín Científico De Las Ciencias Económico Administrativas Del ICEA, 8(15), 67-68. https://doi.org/10.29057/icea.v8i15.5059

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>